Czy można sprzątać w Wielką Sobotę? Stanowisko księdza!

Przygotowania do świąt często wiążą się także z gruntownymi porządkami domów i mieszkań. Najczęściej w Wielką Sobotę zabieramy się do sprzątania i dekoracji pomieszczeń. Czy sprzątanie w tym dniu jest grzechem?

Triduum Paschalne rozpoczyna się już od Wielkiego Czwartku. Wiąże się to z pójściem do kościoła, aby przeżyć czas przygotowania na Niedzielę Zmartwychwstania. W Wielką Sobotę dokonujemy poświecenia koszyka wielkanocnego, ale nie tylko. Wielu z nas w tym dniu rozpoczyna generalne porządki. Ksiądz Arkadiusz Więcek zabrał głos w tej sprawie, wyjaśniając , czy w tym dniu podejmowanie się takich czynności jest grzechem.

Przygotowywania do świąt

Wielkanoc, upamiętniająca ostatnią wieczerzę Jezusa Chrystusa, jego ukrzyżowanie i zmartwychwstanie, zawsze przypada w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. To szczególny czas dla Kościoła katolickiego, który obchodzi święte Triduum Paschalne. Zbliżając się do tej uroczystości, zaczynamy także wielkie porządki w domu, czyszcząc i przygotowując się na radosne świętowanie.

ZOBACZ TAKŻE: Czy ateista może mówić do księdza "pan"? Nie wszyscy to wiedzą

Czy sprzątanie w Wielką Sobotę jest grzechem?

W tej sprawie wypowiedział się Ksiądz Arkadiusz Wiącek. Udzielając wywiadu dla „Gazety Lubelskiej” powiedział:

Umycie okien czy posprzątanie domu jest związane z naszym przygotowaniem zewnętrznym. Odświeżenie domu i poukładanie wszystkiego w nim od nowa to też przeżywanie. Nie jest ono oderwane od religijności - słowa księdza

Tradycja związana z Wielką Sobotą

Sprzątanie w Wielką Sobotę nie jest grzechem w sensie religijnym, ale istnieje tradycja w Kościele katolickim, że w ten dzień skupiamy się na przygotowaniu duchowym na uroczystość Zmartwychwstania Pańskiego. Wielka Sobota jest dniem zadumy i oczekiwania na radość zmartwychwstania Chrystusa.

Zdjęcie Czy można sprzątać w Wielką Sobotę? Stanowisko księdza! #1

Nie ma jednak bezpośredniego zakazu sprzątania w ten dzień, więc decyzja o sprzątaniu zależy od osobistej wiary i tradycji rodzinnej. Niektórzy ludzie uważają, że sprzątanie może być postrzegane jako nieodpowiednie w Wielką Sobotę ze względu na jej religijne znaczenie, ale inne osoby mogą traktować ten dzień jako okazję do przygotowania domu na uroczystość wielkanocną.

Ważne jest, aby podjąć decyzję zgodnie z własnymi przekonaniami i zrozumieniem znaczenia tego dnia w kontekście swojej wiary.

Zwyczaje i przesądy wielkanocne

Wiele przekonań i przesądów dotyczących świąt wielkanocnych wywodzi się z czasów pogańskich.

Jednym z nich jest wykonywanie czynności związanej z praniem ubrań w Wielki Piątek. Zwyczaj ten w tym czasie był surowo zakazany.

Jeśli ktoś złamał taki przesąd i nie dostosował się do wierzeń, które wtedy wyznawano, był skazany przez cały rok na brudne pranie. Okres ten obowiązywał aż do kolejnych świąt.

W dawnych czasach obowiązywały także inne przesądy. Kolejnym związany był ze święceniem koszyczka wielkanocnego. Po powrocie z kościoła należało przejść wokół swojego domu aż 3. razy, okrążając go właśnie ze święconką. Nie przestrzeganie tego zwyczaju wiązało się ze ściągnięciem na rodzinę nieurodzaju.