Groźna bakteria została wykryta w popularnych przyprawach. GIS ostrzega przed konsekwencjami spożycia zatrutych produktów. Czy to stanowi poważne ryzyko dla naszego zdrowia?
Jak informuje sanepid, odkryto Salmonellę w majeranku i sezamie. Zagrożone partie zostały już wycofane ze sprzedaży. To groźna bakteria, która powoduje zatrucia pokarmowe.
Pilny komunikat
W oficjalnym komunikacie Głównego Inspektora Sanitarnego, czytamy o wystąpieniu bakterii w przyprawach.
"Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami" - przekazał GIS.
Które partie są zagrożone?
Bakterię wykryto w:
-
majeranku suszonym Prymat Gastroline numer partii L1400164
-
sezam łuskany Helio numerze partii 23003716
Firma Prymat i Helio poinformowały już o wstrzymaniu dystrybucji tych produktów.
"Prymat sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - wskazał GIS.
Zobacz także: Produkty spożywcze usunięte ze sklepów! Nie jedz ich
Czym grozi zatrucie tą bakterią?
Salmonella wywołuje zatrucie pokarmowe. Istotne jest wczesne wykrycie objawów i natychmiastowa konsultacja z lekarzem. Niepokojące symptomy to:
-
nudności,
-
wymioty,
-
biegunka,
-
gorączka.
Objawy mogą wystąpić po 6. godzinach od spożycia, aż do 7 dni. Szczególnie narażone są dzieci i osoby starsze.
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" – podaje GIS
Nie tak dawno GIS informował już o zatrutej żywności tą bakterią. Miało to miejsce we wrześniu, zakażone było mięso mielone