Rossmann zwrócił się z pilnym komunikatem! Klienci proszeni o zwrot towaru!

Rossmann opublikował na swojej stronie internetowej istotną informację dotyczącą wycofania jednego z produktów dostępnych w ich sklepach. Klientom, którzy dokonali zakupu tego towaru, zalecono jego zwrot do najbliższego punktu sprzedaży. O jaki produkt chodzi?

Ten produkt został wycofany z Rossmanna

Rossmann, posiadający ponad 1,8 tys. sklepów w Polsce i ponad 30% udziału w rynku drogeryjnym, poinformował na swojej stronie internetowej o wycofaniu z obrotu jednej z partii produktów.

ZOBACZ TAKŻE: Pałac Buckingham wydał oświadczenie. Ważne wieści dotyczące króla Karola!

Chodzi o płatki kakaowe MILZU! Bio Zwinność w opakowaniu 200 g, z datą ważności 13.03.2025 oraz kodem EAN: 4751022360837.

Produkt został wycofany z powodu przekroczenia dopuszczalnego poziomu akryloamidu. Klientom zaleca się zwrot zakupionego towaru. O sytuacji poinformowano w oficjalnym komunikacie opublikowanym na stronie rossmann.pl.

Produkt wprowadzony na rynek pod nazwą „MILZU! Bio Zwinność 200 g” (…) decyzją producenta został wycofany z obrotu. Powodem jest przekroczenie zawartości akryloamidu w partii tego produktu – przekazał quality manager firmy

Wadliwa partia wycofana z rynku

W związku z wycofaniem wadliwej partii produktów, klienci, którzy zdążyli je nabyć, zostali poproszeni o ich zwrot.

Apel dotyczy tylko tych artykułów, które mają datę ważności będącą jednocześnie numerem serii, określoną w komunikacie.

Firma Merkury S.A. zachęca klientów do oddania tych towarów i zapewnia, że w razie jakichkolwiek pytań można skontaktować się z działem sprzedaży, aby uzyskać więcej informacji.

Zdjęcie Rossmann zwrócił się z pilnym komunikatem! Klienci proszeni o zwrot towaru! #1

Czym jest akryloamid?

Akryloamid to związek chemiczny, który powstaje podczas obróbki termicznej żywności, szczególnie w wysokich temperaturach, np. podczas smażenia, pieczenia czy grillowania.

W organizmie przekształca się w glicydamid, który może osłabiać działanie glutationu – naturalnego przeciwutleniacza, co zwiększa ryzyko uszkodzeń komórek przez wolne rodniki

Związek ten powstaje głównie w produktach bogatych w skrobię, takich jak ziemniaki, pieczywo, czy płatki śniadaniowe.

Akryloamid budzi obawy zdrowotne, ponieważ badania wykazały, że w dużych ilościach może mieć działanie rakotwórcze.

W związku z tym przekroczenie dopuszczalnych poziomów tego związku w żywności jest poważnym problemem, który prowadzi do wycofywania wadliwych partii produktów z rynku.

Udostępnij: