W wieku 77 lat zmarła Barbara Komorowska, współzałożycielka i jedna z głównych postaci stojących za sukcesem firmy Bakoma, jednego z największych producentów przetworów mlecznych w Europie. Choć była jedną z najbogatszych Polek, przez całe życie unikała blasku fleszy, pozostając postacią niezwykle skrytą i tajemniczą.
Kim była Barbara Komorowska?
Wszystko zaczęło się skromnie. Na początku lat 70. małżeństwo Komorowskich uprawiało cebulę w niewielkim gospodarstwie. Warzywo suszyli, marynowali i sprzedawali. Z czasem do oferty dołączyły jabłka, które trafiały na eksport do Niemiec, przynosząc pierwszy poważny zysk – milion marek.
Rok 1989 przyniósł przełom. Komorowscy wraz z Edwardem Mazurem, biznesmenem z USA, założyli firmę Bakoma. Mazur wniósł 100 tys. dolarów i zabezpieczył kredyt w zachodnich bankach na 2 mln dolarów. Dzięki temu, jako zagraniczny inwestor, umożliwił firmie trzyletnie zwolnienie z podatków, co dało jej przewagę w trudnych początkach transformacji ustrojowej.
Nazwa Bakoma to skrót od imienia i nazwiska Barbary Komorowskiej oraz nazwiska Edwarda Mazura. Początkowo planowano inną nazwę – Zbikoma – ale finalna wersja okazała się bardziej marketingowo nośna.
Początkowe lata nie były łatwe – zatrudnieni Duńczycy dostarczyli stare maszyny, co wygenerowało ogromne straty. Firma jednak przetrwała, a Komorowscy nie porzucili działalności rolniczej – kontynuowali produkcję przetworów owocowych i eksport warzyw.
Rok 1992 to rozpoczęcie produkcji jogurtów, które szybko zdobyły rynek. Już pięć lat później Bakoma miała 25% udziału w krajowym rynku jogurtów, osiągając zysk netto na poziomie 27 milionów złotych. Tylko francuski Danone był w stanie z nimi konkurować. W tym samym roku firma przekształciła się w spółkę akcyjną.
W 1999 roku Edward Mazur sprzedał swoje udziały Danone’owi. Jednak w 2007 roku Zbigniew Komorowski odzyskał te udziały, ponownie konsolidując firmę w polskich rękach.
Pod parasolem BZK Group, rodzina Komorowskich rozwinęła prawdziwe imperium:
- Bakoma – lider w produkcji jogurtów i mlecznych przetworów
- Polskie Młyny – największy producent mąki w kraju
- Komagra – potentat w produkcji oleju rzepakowego
- Bioagra-Oil – producent biopaliw
- BZK Alco – producent wódki, m.in. marek Björn i Kazimierz Wielki
Rodzina weszła także w branżę hotelarską, otwierając hotele: Słoneczny Młyn w Bydgoszczy i Tęczowy Młyn w Kielcach.
Choć majątek Komorowskiej liczony był w miliardach, jej życie prywatne pozostawało w cieniu. Nigdy nie szukała rozgłosu. Jej mąż Zbigniew Komorowski, były senator i poseł PSL, również unikał mediów i polityki po zakończeniu kariery publicznej.
Barbara Komorowska była absolwentką Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, co stanowiło solidne podstawy do prowadzenia tak złożonego biznesu rolno-spożywczego.
Nie żyje polska miliarderka
Barbara Komorowska zmarła 28 października 2025 roku. Odeszła w wieku 77 lat. Uroczystości pogrzebowe odbędą się w poniedziałek, 3 listopada o godzinie 11:00 w kościele Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Szymanowie.
Źródło zdjęć: Canva