W związku z tym, że zbliżają się Święta Wielkanocne warto zebrać różne informacje na temat jajek, bo właśnie w tym czasie zjadamy najwięcej jaj.
- ŚWIEŻOŚĆ JAJ
- DLACZEGO WARTO JEŚĆ JAJKA?
- ODDZIEL ŻÓŁTKO OD BIAŁKA
- GOTOWANIE JAJ NA TWARDO
- GOTOWANIE JAJ NA MIĘKKO
- JAJKA FARBOWANE – NATURALNIE
- NIGDY NIE WYRZUCAJ SKORUPEK
- ZASKOCZ RODZINĘ NA ŚWIĘTA!
- Efekt na pewno zaskoczy każdego!
ŚWIEŻOŚĆ JAJ
Zaczynamy od świeżości jaj. Jest to ważna aspekt – nikt nie chciałby trafić na popsute jajko. Aby sprawdzić czy dane jajko jest świeże można wykonać prosty test. Wystarczy umieścić surowe jajko w zimnej wodzie. Jeżeli jajko zacznie pływać po powierzchni wody to znak, że lepiej jest je wyrzucić. Świeże jajko szybko opadnie na dno. Jednak mimo wszystko zwróć uwagę na wygląd jajka po rozbiciu go.
Świeże jajko charakteryzuje się zwartym żółtkiem i białkiem które jest gęste, ale przejrzyste.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ JAJKA?
Przez wiele lat uważano, że jajka podwyższają cholesterol – tak nie jest. Wręcz przeciwnie – spożywanie jaj może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i do poprawy zdrowia. Żółtko zawiera luteinę i zeaksantynę czyli substancje które wspierają i poprawiają nasz wzrok.
Spożywanie jaj ułatwia także odchudzanie, a wszystko za sprawą choliny znajdującej się w żółtku, która skutecznie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Jaja zawierają wiele witamin, a także są dobrym źródłem selenu który niweluje wolne rodniki w naszym organizmie. Dlatego można stwierdzić, że regularne spożywanie jaj chroni nas przed nowotworami.
Dodatkowo jaja zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które usprawniają pracę naszego mózgu.
Jaja zmniejszają ryzyko udaru i zawału dzięki temu, że zawierają lecytynę, która skutecznie rozpuszcza cholesterol i sprawia, że ciśnienie krwi stabilizuje się.
ODDZIEL ŻÓŁTKO OD BIAŁKA
Jeżeli chcesz szybko i sprawnie oddzielić żółtko od białka to wystarczy, że znajdziesz w kuchni plastikową butelkę po wodzie.
Jajko należy wbić do miseczki lub głębszego talerzyka, a następnie ścisnąć lekko butelkę i przyłożyć szyjkę do żółtka.
Po zwolnieniu naszego ucisku żółtko zostanie zassane do wnętrza butelki.
GOTOWANIE JAJ NA TWARDO
Aby prawidłowo ugotować jaja na twardo należy umieścić jaja w garnku, wlać wodę i postawić garnek na gazie.
Jajka gotujemy 8 minut – czas liczymy od momentu zagotowania się wody.
Po tym czasie wylewamy wrzątek z garnka i wlewamy zimą wodę, aby schłodzić jajka i zastopować proces gotowania.
GOTOWANIE JAJ NA MIĘKKO
Jeżeli zależy nam na tym, aby uzyskać jajko ugotowane na miękko z półpłynnym żółtkiem, wkładamy je do garnuszka i zalewamy gorącą wodą.
Wodę lejemy po ściance naczynia, a nie bezpośrednio na jajko.
Garnuszek ustawiamy na gazie i gotujemy przez 3 minuty.
Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy jajko zimną wodą.
JAJKA FARBOWANE – NATURALNIE
Jeżeli chciałabyś zafarbować na święta jajka wykorzystując tylko naturalne sposoby to poniżej prezentujemy całą paletę kolorów i produkty które pomogą Ci zafarbować jajka.
KOLOR BRĄZOWY – łupiny cebuli, kawa.
KOLOR CZERWONY – buraki, papryka w proszku, wiśnie.
KOLOR ŻÓŁTY – kurkuma, curry, marchew.
KOLOR GRANATOWY – kapusta czerwona, borówki, jagody.
KOLOR LAWENDOWY – winogrona z octem winnym.
KOLOR FIOLETOWY – czerwone wino.
KOLOR JASNOZIELONY – szpinak, pietruszka.
KOLOR JASNOŻÓŁTY – napar z rumianku.
KOLOR RÓŻOWY – sok żurawinowy.
KOLOR BARDZO CIEMNY, CZARNY – szyszki olchy.
NIGDY NIE WYRZUCAJ SKORUPEK
Czy wiesz, że jedzenie skorupek od jaj jest bardzo korzystne dla zdrowia?
Z początku ten pomysł może okazać się nieco dziwny, ale kiedy tak dłużej się zastanowimy to ma to sens.
Skorupki to w 90% wapń, a ten pierwiastek bardzo korzystnie wpływa na nasze mięśnie i kości.
Jednak skorupki trzeba odpowiednio przygotować przed spożyciem.
Po pierwsze należy zebrać skorupki z kilkunastu jaj.
Następnie należy ostrożnie wypłukać je w wodzie – trzeba uważać, aby nie wypłukać membrany z ich wewnętrznej strony!
Wrzucamy skorupki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
Wystarczy dosłownie kilka minut – chodzi tutaj o zabicie wszelkich bakterii.
Nastawiamy piekarnik na 100°C i wkładamy do niego skorupki rozłożone na blasze.
Po 15 minutach wyłącz piekarnik i wyciągnij skorupki.
Teraz musimy poczekać, aż całkowicie ostygną.
Na koniec wkładamy wszystkie do blendera i mielimy na proch.
Możemy także użyć moździerza.
Wystarczy pół łyżeczki wsypać do szklanki z wodą i wypić.
To bardzo duża dawka wapnia dla organizmu.
ZASKOCZ RODZINĘ NA ŚWIĘTA!
Jeżeli chcesz zaskoczyć rodzinę podczas świąt to wystarczy, że zrobisz to co na filmiku poniżej.
Efekt na pewno zaskoczy każdego!
+