WZMOCNIJ I POPRAW PRACĘ SWOJEGO MÓZGU DZIĘKI TYM KILKU PRODUKTOM...bo jedzenie ma znaczenie

Od dawna wiadomo, że zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta ma wpływ na nasze życie. Może regulować gospodarkę hormonalną, ciśnienie tętnicze krwi, wpływać na jakość i wygląd cery, wspomagać kuracje lecznicze i wiele innych. Wiemy także, że wybrane substancje odżywcze zawarte w pokarmach wpływają na nasz nastrój i stan emocjonalny, jak np. czekolada, która zawiera salsolinol – substancję o działaniu przeciwdepresyjnym. Istnieje również wiele produktów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu, poprawiają koncentrację i pomagają w nauce. Warto poznać kilka z nich.

1. Orzechy

W zależności od rodzaju orzechy posiadają rożne wartości odżywcze, jedne są bardziej bogate w wapń, inne w tłuszcze, jeszcze inne w witaminy i błonnik.

Orzechy brazylijskie – bogate w selen wspomagają pracę tarczycy i poprawiają funkcjonowanie mózgu. Selen zawiera cenne związki wspomagające motorykę i koordynację . Wystarczy 1 orzech dziennie, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na selen oraz 3 orzechy w codziennej diecie przez pół roku, aby uzupełnić niedobory tego minerału.

Orzechy nerkowca – bogate w proteiny i minerały, takie jak cynk, magnez i żelazo, są doskonałym dodatkiem w diecie wegetariańskiej, ale także poprawiają pamięć i funkcje poznawcze.

Orzechy włoskie – zawierają wysoki poziom antyoksydantów co wspomaga walkę z nowotworami. Są także bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 wpływające bezpośrednio na układ nerwowy, polepszając umiejętności mówienia i koncentracji.

2. Nasiona dyni

Kolejna pozycja na liście pochodzenia roślinnego. Niedoceniane pestki dyni to świetne źródło cynku, magnezu i witamin z grupy B. Wysoka zawartość cynku sprawia, że regularne spożywanie nasion dyni poprawia pamięć i sumienności myślenia.

3. Jajka

Jajka są dobrym źródłem wielu składników związanych ze zdrowiem mózgu, w tym witamin B6 i B12 oraz kwasu foliowego i choliny – mikroelementu odpowiadającego za regulowanie nastroju i dobrą pamięć.

4. Tłuste ryby

Tłuste ryby, takie jak łosoś, pstrąg czy sardynki to doskonały wybór dietetyczny. Stanowią idealne źródło kwasów omega -3, których mózg potrzebuje do budowy połączeń neuronowych i komórek mózgu. Ich niedobór może prowadzić do zaburzeń pamięci, problemami z nauką, a nawet depresją.

To mózg, jako „centrum zarządzania” naszego organizmu, jest odpowiedzialny za bicie serca i oddychanie płuc, poruszanie się, odczuwanie i myślenie. Dlatego w trosce o jego sprawność, warto wprowadzić do jadłospisu pokarmy, które dodadzą mu mocy.

+
Udostępnij: