Restauracyjne savoir-vivre. Jak poprawnie zostawiać napiwek?

Napiwek jest oznaką pochwały oraz zadowolenia ze strony klienta za sprawną i miłą obsługę. Coraz więcej osób decyduje się na taki gest, a w niektórych restauracją stało się normą, aby napiwek doliczać do rachunku. Nie wszędzie jednak tak jest i nie każdy wie, jak prawidłowo i kulturalnie zostawić napiwek. Jak zatem to zrobić?

Napiwek – należy zostawiać czy nie?

Oczywiście napiwek jest gestem dobrowolnym, ale warto zwrócić uwagę na to, że obsługa jest jedna, a gości na sali pełno. Powoduje to, że pracownicy robią wszystko, co w ich mocy, aby zapewnić dobrą atmosferę i samopoczucie. Dbają o wygodę i usługują klientowi. Oznacza to, że taki napiwek jest oznaką wdzięczności za przyjemną obsługę.

 

Jak wysoki powinien być napiwek? W większości przypadków napiwek wynosi 10% kwoty rachunku. To może się różnic w zależności od restauracji oraz własnych finansowych możliwości. Jak już zostało wcześniej wspomniane, niektóre restauracje automatycznie naliczają napiwek do rachunku. Dzieje się tak przeważnie w momencie, kiedy jeden stolik zajęty jest przez 6-8 osobową grupę lub więcej. Co jednak robić w momencie, kiedy napiwek nie jest doliczony, a my chcemy okazać gest wdzięczności za przyjemną obsługę?

 

Zostaw pieniądze w etui

Coraz częściej w restauracjach kelner podaje rachunek w etui, a więc jest to idealna okazja, aby pozostawić pieniądze wraz z napiwkiem. Dzięki temu unikniesz bezpośredniego wręczania pieniędzy, co jest mniejszym zakłopotaniem. Jeśli decydujesz się na płatność kartą, to kelner wróci z etui, w którym znajduje się paragon. Wtedy również możesz pozostać w środku napiwek.

 

Nie proś o resztę

Jest to bardzo proste i szybkie. Kiedy płacisz przy kasie, wystarczy podać większą sumę pieniędzy i zwyczajnie powiedzieć, że nie chcesz reszty. Kelner wtedy będzie miał sygnał, że jest to jego napiwek.

 

Nie dziękuj

Jeśli nie chcesz zostawiać napiwku lub jeszcze nie w tym momencie, to nie dziękuj, podając pieniądze. Jest to znak, że kelner nie musi wracać z resztą pieniędzy i zostawia napiwek dla siebie. Podziękuj dopiero w momencie, kiedy wróci z paragonem.

 

Doliczanie do paragonu

W wielu restauracjach doliczanie napiwku do rachunku jest normą, ale nie wszędzie. Jeśli zatem chcesz uniknąć zakłopotania i kulturalnie pozostawić napiwek, to wystarczy poprosić, aby dodać go do rachunku. Jest to bardzo wygodne w momencie, kiedy płacimy wyłącznie kartą. Pamiętaj jednak, że takie napiwki nie zawsze są oddawane kelnerom.

 

Dzielony rachunek

Jeśli jesteście grupą, a wasz rachunek jest podzielony, to wystarczy wspólnie złożyć się na napiwek. Dzięki temu będzie to dla was znacznie szybsze i wygodniejsze, a kelner otrzyma podziękowanie za swoją pracę.

Udostępnij: