Co zgodnie z tradycją powinno się znaleźć na wigilijnym stole?

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 postnych dań. Zwyczaj nakazuje, aby skosztować każdego z nich, ponieważ to zapewni nam szczęście i dobrobyt w nadchodzącym roku. Dowiedz się, jakie potrawy powinny pojawić się na Wigilii i co symbolizują.

Ile potraw powinno znaleźć się na wigilijnym stole?

Na wigilijnym stole powinny znaleźć się potrawy przyrządzone z płodów ziemi, które symbolizują dostatek, witalność i szczęście.

Według chrześcijańskiej tradycji 12 potraw odnosi się do 12 apostołów, a według wierzeń ludowych ich liczba to nawiązanie do 12 miesięcy w roku. Każdego z 12 dań wigilijnych powinniśmy spróbować, aby zapewnić sobie szczęście, pomyślność i dobrobyt przez cały następny rok.

W wielu domach tradycyjne wigilijne menu wygląda następująco:

  1. Barszcz czerwony z uszkami
  2. Karp smażony
  3. Śledź w śmietanie
  4. Kapusta z grzybami
  5. Pierogi z kapustą i grzybami
  6. Sałatka jarzynowa z majonezem
  7. Kluski z makiem
  8. Kompot z suszonych owoców
  9. Makowiec
  10. Piernik
  11. Kutia
  12. Chleb

Co symbolizują potrawy na wigilijnym stole?

Barszcz czerwony z uszkami

Najczęściej barszcz podawany jest z uszkami grzybami lub kapustą i grzybami. Czerwony barszcz według wierzeń ma zapewnić powodzenie i pomyślność oraz zagwarantować długie lata życia w zdrowiu. Buraki to też symbol zdrowia i urody.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to równie popularna wigilijna potrawa. Jej jedzenie wiąże się z symboliką, jaką niosą za sobą grzyby. Według ludowych wierzeń miały magiczną moc, dodawały człowiekowi siły, witalności, energii i zdrowia.

Karp

To ryba która od lat króluje na wigilijnych stołach. Na wieczerzy pojawia się karp panierowany, smażony, w galarecie, po żydowsku czy w postaci zupy rybnej. W tradycji chrześcijańskiej ryba symbolizuje Jezusa Chrystusa. Stanowi także symbol płodności i odradzania się, kojarzy się ze zmartwychwstaniem i nieśmiertelnością.

Pierogi z kapustą i grzybami

Kapusta oraz grzyby mają zapewnić dobrobyt, a to danie ma dodać energii i sił na cały nadchodzący rok.

Groch z kapustą

Według wierzeń ludowych to danie ma zapewnić ponadprzeciętną siłę, witalność i chronić przed chorobami ducha i ciała. Kiszona kapusta ma zapewniać dobre zdrowie, kojarzona jest z wytrwałością i życiową siłą.

Chleb

Symbolika chleba jest zbliżona do znaczenia opłatka. To początek nowego życia i znak dobrobytu, pomyślności, a także wspólnoty.

Kutia

Kutia to potrawa bardzo popularna na Wschodzie Polski. To danie z gotowanej pszenicy z makiem i bakaliami oraz miodem. Ta potrawa ma ułatwić pojednanie z Bogiem oraz ze zmarłymi. Dodany do niej miód ochroni biesiadników przez złem, przyciągnie szczęście, zapewni radość i miłość.

Kluski z makiem

Mak tak samo jak zboża, symbolizuje dostatek i urodzajność. Warto zjeść chociaż jedną kluskę z makiem, ale lepiej nie przesadzać z ich ilością, ponieważ duża ilość maku może przyczynić się też do tragedii w domu.

Makowiec

Za sprawą maku to ciasto jest łącznikiem świata żywych i zmarłych, mak symbolizuje także płodności witalność, a orzechy szczęście i spokój.

Piernik

To tradycyjny wigilijny deser, który symbolizuje dobrobyt i powodzenie. Śliwki w pierniku mają z kolei odpędzać złe duchy, dodać sił i zdrowia.

Kompot z suszu

Znajdujące się w kompocie owoce mają wiele znaczeń: jabłko- miłość, urodzaj, władza, odkupienie, gruszka- obfitość i dostatek, daktyle- miłość, sprawiedliwość, morele- długowieczność i szczęście, figa- bezpieczeństwo i dobrobyt.

DZ

Udostępnij: