Co roku na wigilijnym stole pojawia się karp. Ta tradycyjna potrawa, nierozerwalnie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Dowiedz się, dlaczego to właśnie ta ryba króluje na polskich stołach. Skąd się wzięła tradycja jedzenia karpia na święta?
Co symbolizuje karp?
Najważniejszą potrawą, bez której nie ma prawdziwej wieczerzy wigilijnej, jest karp. Ryba symbolizuje Jezusa Chrystusa, a także chrzest i eucharystię. W starożytnej grece słowo Ichthys to ryba, a jednocześnie ciąg liter składający się na zdanie: Jezus Chrystus Boga Syn Zbawiciel. Z tego powodu stała się symbolem chrześcijaństwa i jest tak popularna w postnych daniach.
Historia karpia w Polsce
Karp znany jest w naszym kraju już od XII wieku, za sprawą zakonu cystersów, którzy hodowali te ryby w stawach na terenach przy zakonach. Odmianę karpia, która obecnie stała się tak popularna, wyhodowano jednak dopiero w XIX wieku.
Dawniej kapie kojarzono głównie z kuchnią żydowską, a nie z polskimi specjałami. Jeszcze 100 lat temu na stole wigilijnym pojawiały się różne ryby w dużym wyborze. Popularne były szczupaki, sandacze, sumy, liny, leszcze, a w biedniejszych rodzinach malutkie stynki i płocie. Karp występował jako jedna z wielu potraw wigilijnych, ale na pewno nie był głównym bohaterem wieczerzy.
Karp to ryba z czasów PRL
Tak naprawdę karp największą popularność zdobył dopiero w czasach PRL-u. W tym okresie świeża ryba należała do luksusów, a sklepowe półki świeciły pustkami. Mało kto mógł pozwolić sobie na jej zakup.
Dopiero minister przemysłu i handlu Hilary Minc spopularyzował karpia w Polsce. Był autorem hasła „Karp na każdym wigilijnym polskim stole". Postanowił, że na masową skalę w całym kraju w latach 50-tych i 60-tych, zaczęto tworzyć hodowlane stawy rybne, w których najpopularniejszą rybą był właśnie karp. Od tej pory świeżego karpia oferowały Państwowe Gospodarstwa Rybackie, a klienci mogli kupić rybę przed świętami w sklepach pod szyldem „Centrala Rybna". Ludzie często także zamiast premii przedświątecznej w zakładach pracy, otrzymywali karpia.
Dlaczego karp króluje na wigilijnym stole?
Oznacza to, że wbrew pozorom karp na wigilijnym stole, jest stosunkowo młodym wynalazkiem. Lecz i tak aktualnie jest najbardziej znaną i kojarzoną ze świętami rybą. Świadczy o tym fakt, że co roku w Polsce sprzedaje się przed świętami około 6 milionów karpi. Dodatkowo stanowi on połowę wszystkich odławianych w Polsce ryb słodkowodnych.
Czy Ty jesz karpia na święta? Smażony, po żydowsku, w galarecie, w zupie rybnej- jakie jest Twoje ulubione danie?
DZ