Ciąża to z całą pewnością stan wyjątkowy. Kobiety przez kilka miesięcy z radością oczekują przyjścia na świat swojej pociechy. Wiele z nich odczuwa w tym czasie także zachcianki na nietypowe połączenia smakowe. Poznajcie najdziwniejsze smaki, na które decydują się ciężarne kobiety.
Zachcianki kobiet w ciąży
O zachciankach kobiety w ciąży słyszały nie tylko te, które same spodziewają się dziecka, ale także wiele innych osób. Faktycznie część ciężarnych kobiet odczuwa zmianę preferencji smakowych czy zapachowych. To, co dotychczas im smakowało, przestaje przechodzić przez gardło, a rzeczy, które wcześniej omijało się szerokim łukiem, często lądują na talerzu. Skąd zatem te zmiany? Jak tłumaczą specjaliści, prawdopodobnie spowodowane to jest zmianami w organiźmie ciężarnej, u której wyostrzają się zmysły.
Część ciężarnych nie odczuwa żadnych zachcianek, jednak sporo kobiety spodziewających się dziecka coraz chętniej sięga po rozmaite smaki: słodkie, kwaśne, ostre, słone czy nawet gorzkie. Z pewnością nie jeden z nas słyszał o kiszonych ogórkach przesmarowanych dżemem czy czekoladą, albo zajadaniu się ogromnymi porcjami lodów. Okazuje się, że to nic dziwnego. Niektóre ciężarne siegają po produkty, które z pozoru wydają się niejadalne np. gips, kurz czy mąka. Schorzenie to nosi nazwę Zespołu Pica.
Najdziwniejsze zachcianki w ciąży
Zespół Pica, nazywany łaknieniem spaczonym, to choroba z grypy zaburzeń odżywania, które polega to celowym spożywaniu substancji, które nie nadają się do zjedzenia.
O schorzeniu tym nie często mówi się głośno, jednak choroba ta zaobserwowana została już wiele lat temu u ludzi, a także u wielu gatunków zwierząt. Według najnowszych badań na Zespół Pica cierpi średnio 4% osób dorosłych, połowa dzieci i ponad połowa ciężarnych, którzy uczęszczają do poradni odchudzającej.
Najdziwniejsze zachcianki – syndromy zespołu Pica:
- jedzenie brudu lub ziemi,
- jedzenie surowej mąki,
- jedzenie surowego ryżu,
- jedzenie włosów lub wełny,
- jedzenie drewna czy papieru,
- jedzenie lodu,
- jedzenie kurzu.