Do Biedronki trafiła partia skażonego mięsa. Konsumpcja może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Sprawdź o jaki produkt chodzi! Jeśli masz go w lodówce, lepiej szybko się go pozbądź!
- Skażone mięso w Biedronce! Ostrzeżenie GIS!
- O jaki produkt chodzi?
- Czym grozi spożycie skażonego mięsa?
Skażone mięso w Biedronce! Ostrzeżenie GIS!
Inspektorzy Sanitarni wykryli obecność bakterii Salmonella w produktach mięsnych oferowanych przez sieć Biedronka. Ostrzeżenie zostało wydane przez Główny Inspektorat Sanitarny, a informacja została udostępniona przez Biedronkę.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w jednej z pięciu próbek wskazanego poniżej produkt — ostrzega GIS.
Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy- czytamy w komunikacie.
Informację w tej sprawie opublikowała również sieć sklepów Biedronka. Klienci proszeni są o zapoznanie się z komunikatem producenta, firmy ANIMEX FOODS.
Firma ANIMEX FOODS Sp. z o.o. twierdzi, że proces wytwarzania tej partii produktu odbył się zgodnie z ustalonymi procedurami. Zapewnia również, że testy pobrane z otoczenia linii produkcyjnej w dniu produkcji oraz analizy surowca użytego do produkcji tej partii nie wykazały obecności bakterii Salmonella. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadzi dochodzenie w tej sprawie.
ZOBACZ TAKŻE: Osoby spod tych znaków tworzą najtrwalsze związki!
O jaki produkt chodzi?
- Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano
- Numer partii: 6350290081
- Termin przydatności do spożycia: 03.2024 r.
- Kod kreskowy: 5 900751 015603
- Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501
Czym grozi spożycie skażonego mięsa?
Należy unikać spożywania produktów z zanieczyszczonej partii. W przypadku pojawienia się objawów zatrucia pokarmowego należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Objawy zakażenia Salmonellą mogą wystąpić od 1 do 3 tygodni po spożyciu skażonego produktu. Należą do nich:
- gorączka;
- trudności ze snem;
- bóle głowy;
- bóle mięśni;
- złe samopoczucie;
- biegunka lub zaparcia.
Salmonelloza może także przejawiać się np. wysypką lub objawami związanymi z układami oddechowym i krążenia.