Skażone mięso w Biedronce! Ostrzeżenie GIS!

Do Biedronki trafiła partia skażonego mięsa. Konsumpcja może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Sprawdź o jaki produkt chodzi! Jeśli masz go w lodówce, lepiej szybko się go pozbądź!

Skażone mięso w Biedronce! Ostrzeżenie GIS!

Inspektorzy Sanitarni wykryli obecność bakterii Salmonella w produktach mięsnych oferowanych przez sieć Biedronka. Ostrzeżenie zostało wydane przez Główny Inspektorat Sanitarny, a informacja została udostępniona przez Biedronkę.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w jednej z pięciu próbek wskazanego poniżej produkt — ostrzega GIS.

 

Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy- czytamy w komunikacie.

Informację w tej sprawie opublikowała również sieć sklepów Biedronka. Klienci proszeni są o zapoznanie się z komunikatem producenta, firmy ANIMEX FOODS.

Firma ANIMEX FOODS Sp. z o.o. twierdzi, że proces wytwarzania tej partii produktu odbył się zgodnie z ustalonymi procedurami. Zapewnia również, że testy pobrane z otoczenia linii produkcyjnej w dniu produkcji oraz analizy surowca użytego do produkcji tej partii nie wykazały obecności bakterii Salmonella. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadzi dochodzenie w tej sprawie.

ZOBACZ TAKŻE: Osoby spod tych znaków tworzą najtrwalsze związki!

O jaki produkt chodzi?

  • Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano
  • Numer partii: 6350290081
  • Termin przydatności do spożycia: 03.2024 r.
  • Kod kreskowy: 5 900751 015603
  • Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501

Zdjęcie Skażone mięso w Biedronce! Ostrzeżenie GIS! #1

Czym grozi spożycie skażonego mięsa?

Należy unikać spożywania produktów z zanieczyszczonej partii. W przypadku pojawienia się objawów zatrucia pokarmowego należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Objawy zakażenia Salmonellą mogą wystąpić od 1 do 3 tygodni po spożyciu skażonego produktu. Należą do nich:

  • gorączka;
  • trudności ze snem;
  • bóle głowy;
  • bóle mięśni;
  • złe samopoczucie;
  • biegunka lub zaparcia.

Salmonelloza może także przejawiać się np. wysypką lub objawami związanymi z układami oddechowym i krążenia.

 

 

Udostępnij: