Uwaga! Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed groźnym produktem, którego spożycie może prowadzić do tragicznych konsekwencji! Chodzi o konkretną partę tatara wołowego, w której wykryto groźną bakterię Escherichia coli. Spożycie skażonego wyrobu może powodować groźne dla zdrowia skutki!
- Uwaga! Ostrzeżenie GIS przed tatarem!
- Spożycie tego produktu zagraża zdrowiu!
- O jaki produkt konkretnie chodzi?
- Trwa akcja wycofywania skażonego produktu
Uwaga! Ostrzeżenie GIS przed tatarem!
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed konkretną partią tatara wołowego, która może być szkodliwa dla zdrowia. Wykryto w niej bakterię Escherichia coli, która produkuje toksynę Shiga (STEC), mogącą spowodować poważne schorzenia, takie jak krwotoczne zapalenie okrężnicy. Inspektorat zaleca unikanie spożycia tego produktu i w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po jego spożyciu, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem.
Spożycie tego produktu zagraża zdrowiu!
Uważaj na ten produkt, jego spożycie może prowadzić do groźnych konsekwencji:
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - poinformował GIS.
O jaki produkt konkretnie chodzi?
Mowa o produkcie:
Tatar wołowy, 200 g, z numerem partii 1032604 i terminem przydatności do spożycia: 26.04.2024. Produkowany jest przez: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE- poinformował GIS w komunikacie.
Trwa akcja wycofywania skażonego produktu
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy urzędowej kontroli nadzorują ten proces.
W związku z tym, konsumentów poproszono o niespożywanie partii objętej komunikatem! To ważne, aby pod żadnym pozorem nie spożywać tego produktu, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów – jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.