10 powodów, dla których warto jeść czekoladę

Dziś najważniejsze dla wielu osób święto! 12 kwietnia obchodzimy jeden z najsłodszych dni w roku – Światowy Dzień Czekolady! Z tej okazji przedstawiamy 10 powodów, dla których warto regularnie jeść czekoladę!

    10 powodów, dla których warto jeść czekoladę

    Czekolada to nie tylko uwielbiany smakołyk i jeden z najpopularniejszych deserów na świecie! Czy wiesz, że jedzenie czekolady może mieć korzystny wpływ na twoje zdrowie? Oto 10 powodów, dla których warto regularnie jeść czekoladę:

    Bogactwo cennych składników

    W czekoladzie znajduje się ponad 600 cennych substancji mających dobroczynny wpływ na zdrowie! Są to m.in.: węglowodany, białko, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, niacyna, flawonoidy, teobromina, błonnik, antyoksydanty, fenylotylamina, witaminy A, E i z grupy B, a także kwasy omega.

    Zwiększenie poziomu endorfin

    Czekolada zawiera związki, które stymulują produkcję endorfin, substancji zwanej hormonem szczęścia. To oznacza, że już niewielka dawka czekolady może pomóc poprawić nastrój i zmniejszyć stres.

    Większa odporność na stres

    Badania wykazały, że jedzenie czekolady może pomóc zmniejszyć poziom kortyzolu, hormonu stresu, co może pomóc poprawić zdolność organizmu do radzenia sobie ze stresem.

    Pozytywny wpływ na serce

    Badania wykazały, że spożywanie ciemnej czekolady może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Czekolada zawiera flawonoidy, które pomagają zwiększyć przepływ krwi i zmniejszyć ciśnienie krwi.

    Ważne źródło antyoksydantów

    Czekolada zawiera antyoksydanty, które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, szkodliwymi czynnikami, które mogą uszkadzać komórki w organizmie. Także hamuje proces starzenia się organizmu!

    ZOBACZ TAKŻE: „Awantura” ten serial Netfliksa Cię zachwyci! 

    Wpływ na pracę mózgu

    Czekolada zawiera kofeinę i teobrominę, dwa związki, które pomagają zwiększyć poziom energii i poprawić funkcje mózgu. Badania sugerują, że jedzenie czekolady może pomóc poprawić pamięć i koncentrację.

    Wsparcie układu odpornościowego

    Czekolada zawiera cynk i miedź, dwa minerały, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i zwalczać infekcje.

    Wspomaganie trawienia

    Czekolada zawiera błonnik, który pomaga w regulacji trawienia i zapobieganiu zaparciom.

    Poprawa wyglądu skóry

    Antyoksydanty zawarte w czekoladzie pomagają zwalczać wolne rodniki, co może pomóc poprawić wygląd skóry.

    Łagodzenie objawów menstruacyjnych

    Czekolada zawiera magnez, minerał, który pomaga zmniejszyć bóle menstruacyjne oraz zmniejszyć wahania nastroju.

    Najzdrowsza jest gorzka!

    Najzdrowsza jest czekolada gorzka, ma względnie niski indeks glikemiczny i zawiera sporą dawkę magnezu, cynku, fosforu oraz antyoksydantów. Już kilka kostek czekolady dziennie poprawia nastrój, humor i uzupełnia dietę w cenne substancje, korzystnie wpływając na zdrowie!

    Udostępnij: