Odkryto główną przyczynę depresji! Ma to związek z dietą

Według Światowej Organizacji Zdrowia na depresję może cierpieć ponad 280 milionów osób na świecie, co stanowi aż 5% całej populacji. Jej przyczyny są złożone i bardzo często nakładają się na siebie, dlatego trudno wyodrębnić jedną główną.  Naukowcy odkryli, że jednym z czynników, które przyczyniają się do rozwoju depresji jest dieta. To, co jemy może zainicjować lub stymulować chorobę!

Depresja i jej objawy

Depresja to jedno z najczęściej występujących zaburzeń psychicznych na świecie. Według Światowej Organizacji Zdrowia na depresję może cierpieć ponad 280 milionów osób na świecie, co stanowi 5% całej populacji. Choroba objawia się długotrwałym obniżeniem nastroju, któremu towarzyszy przenikliwy smutek, przygnębienie i złe samopoczucie. Pojawia się brak energii życiowej, apatia, poczucie bezsilności i bezradności. Następuje utrata radości życia, izolowanie się od bliskich, zaniedbywanie codziennych obowiązków. W ciężkich stanach pojawiają się nawet myśli samobójcze.

Jakie są przyczyny depresji?

Przyczyny depresji nie są do końca znane. Według różnych teorii mogą być to czynniki genetyczne, środowiskowe, zaburzenia metabolizmu serotoniny i noradrenaliny, czy nadmierny stres, negatywne doświadczenia życiowe, a nawet stan zapalny w organizmie.

Istnieje wiele czynników zewnętrznych, które przyczyniają się do rozwoju depresji. Naukowcy odkryli, że jednym z tych, które przyczyniają się do zainicjowania lub stymulowania choroby jest stosowana dieta.

Zaskakujące odkrycie: depresja ma związek z dietą!

Hiszpańscy naukowcy zbadali dietę 116 uczestników pod kątem zawartości różnych aminokwasów. Odkryli, związek między spożyciem aminokwasu proliny, a ciężkością objawów depresji. Gdy w trakcie eksperymentu, mikrobiom uczestników z wysokim poziomem proliny przeszczepiono myszom, te zaczęły przejawiać zachowania depresyjne. Podobnie wyglądała sytuacja, gdy przeszczepiono go muszkom owocówkom.

Prolina a depresja

Prolina to aminokwas endogenny, który w organizmie człowieka wytwarzany jest z kwasu glutaminowego, dlatego nie musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Można ją jednak znaleźć w wielu pokarmach, m.in. mięsach, rybach, mleku i jajach.

Jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „Cell Metabolism” częste spożywanie pokarmów bogatych w prolinę, ma związek z większą podatnością na depresję.

Doktor José Manuel Fernández-Real wyjaśnia:

Prolina ma istotny wpływ na nastrój, a sposób odżywiania się może wpłynąć na stopień nasilenia objawów depresji.

 

Udostępnij: