Od września zmiany dla pracowników i pracodawców. Można sporo zyskać!

Nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej wejdzie w życie już 1 września. Co oznacza ona dla pracowników i pracodawców? Otóż zgodnie z nowelizacją - o 450 zł miesięcznie wzrośnie kwota zwolniona z oskładkowania ZUS dla dofinansowania posiłku oferowanego przez pracodawców jako benefit pracowniczy. Ile w takim razie może zyskać na tym pracownik, a ile pracodawca?

Na czym polega dofinansowanie posiłków pracowniczych?

Dofinansowanie posiłków jest dobrowolnym i pozapłacowym świadczeniem ze strony pracodawcy. Nie da się ukryć, że jest to jeden z najbardziej pożądanych benefitów pracowniczych, którego popularność z roku na rok wzrasta.

Ponad 80% pracowników małych i dużych firm w badaniu Sodexo przyznało, że chciałoby otrzymywać taką pomoc od swojego pracodawcy. Coraz więcej firm stawia właśnie na ten benefit i decyduje się na dofinansowanie żywienia, a także zwiększa na to środki. Okazuje się, że teraz pracodawca będzie mógł wprowadzić ten benefit do swojej firmy i to na lepszych warunkach.

Od 1 września kwota zwolniona oskładkowania ZUS wzrośnie z 300 do 450 zł na jednego pracownika w miesiącu.

Podwyższenie kwoty dofinansowania posiłków do 450 zł to adekwatna do obecnej dynamiki gospodarczej reakcja. Wyższe ulgi w składkach ZUS mają potencjał złagodzić obciążenia konsumentów oraz przynieść pracodawcom tak dziś potrzebną możliwość optymalizacji kosztów- podkreślił Arkadiusz Rochala, dyrektor generalny Sodexo.

Tym samym pracownik korzystający z tej opcji zaoszczędzi na składkach ZUS 1070 zł w skali roku, natomiast pracodawca 1106 zł. Takie rozwiązanie powstało ze względu na wzrost kosztów życia i dynamiczną sytuację ekonomiczną. Dzienna kwota przeznaczona na posiłki i ich dofinansowanie to ok. 22 zł.

Arkadiusz Rochala nie ma wątpliwości, że w skali roku odczują tę zmianę przede wszystkim pracodawcy. Firma z 150 pracownikami może zaoszczędzić rocznie nawet 165 tys. zł. Natomiast pracownik zyskać dzięki temu niemal 90 zł miesięcznie dodatkowo.

W przypadku średniej wielkości przedsiębiorstwa zatrudniającego 500 osób, oszczędności mogą wynieść 552 960 zł, natomiast duże firmy z 2500 pracownikami mają potencjał zaoszczędzenia aż 2 764 800 zł rocznie- wyliczył dyrektor generalny Sodexo Benefits and Rewards Services Polska.

Warto także wspomnieć o zmianach na korzyść pracowników. Do tej pory przepisy mówiły o możliwości zakupu gotowego posiłku, jednak nie było wskazanego do tego miejsca. Od 1 września świadczenie można wykorzystać nie tylko do zakupu posiłku w lokalach gastronomicznych, ale także w sklepach i placówkach handlowych.

Nowelizacja daje czytelny obraz sytuacji, a interpretacja przepisów nie będzie już przysparzać firmom trudności. To bardzo pozytywna zmiana prawna, zapewniająca przedsiębiorstwom dużą elastyczność i przejrzystość - podkreślono.

Jak również dodano, pracownicy coraz częściej sięgają po posiłki nie w punktach gastronomicznych, ale właśnie w placówkach handlowych. Dzieje się tak z uwagi na oszczędność.

Nowelizacja daje czytelny obraz sytuacji, a interpretacja przepisów nie będzie już przysparzać firmom trudności. To bardzo pozytywna zmiana prawna, zapewniająca przedsiębiorstwom dużą elastyczność i przejrzystość.

Nowelizacja przepisów ma tym samym przyczynić się do większej popularności dofinansowania posiłków. Nie da się ukryć, że pracodawcy są także coraz bardziej świadomi, dbania o zdrowie i energię swoich pracowników.

Mając dostęp do wiedzy i regulacji prawnych, dostrzegają też realne korzyści płynące z optymalizacji finansowych, co ma szczególne znaczenie w kontekście obecnych wyzwań rynkowych- podkreślił Arkadiusz Rochala.

Udostępnij: